Mass Media Appearances

  Catei cu bigudiuri
[Articol
de Cosmin LUCACI, aparut in ziarul Clujeanul, 21 aprilie 2005]
 
 

O familie de clujeni are cel mai valoros câine din rasa bichon maltez din România. Întrucât la noi această rasă este foarte rară, soţii Anda şi Mihai Şerban s-au dus până-n Franţa ca să-şi cumpere căţelul preferat. L-au luat de la o crescătoare de bichoni care are una dintre cele mai renumite canise din Europa. Nu i-a răbdat inima să cumpere şi un yorkshire terrier, o rasă la fel de greu de găsit în România.


Canisă de bichoni

Marea ambiţie a Andei şi a lui Mihai Şerban este să înfiinţeze, în această vară, prima canisă autentică de bichoni maltezi, care va purta denumirea "Lora's Dream of White". În vârstă de doar nouă luni, căţeluşa Diams - pe numele său întreg Val Diamant de Nisjotial - a câştigat, în 9 aprilie, la Satu Mare, primul său concurs intern, devenind cel mai valoros junior din ţară.

Descendenţa lui Diams este de una excepţie. Dacă tatăl căţeluşei este campion european, bunicul acesteia a cucerit titlul de campion mondial, motiv pentru care soţii Şerban au plătit pentru Diams nu mai puţin de 2.200 de euro. Următoarea achiziţie a familiei va fi un foarte valoros mascul de bichon, care va fi adus tot din Franţa şi pentru care cei doi crescători vor mai scoate din buzunar o grămadă de bani, adică aproximativ 3.000 de euro.


"Megatone de iubire"

"Multă lume spune că suntem inconştienţi, pentru că plătim sume mari pe câini. Însă ei reprezintă mai mult decât un simplu <pet>, cum preferă, de altfel, marea majoritate a crescătorilor. Cu 1.000 de euro nu cumperi două kilograme de carne, ci două megatone de iubire", e de părere Mihai Şerban.

În paralel cu pasiunea pentru câinii de companie, familia Şerban a dezvoltat şi o afacere cu haine şi accesorii textile pentru micile patrupede, reunite într-o bogată colecţie. Diams şi Honney Bee (căţeluşa yorkshire terrier) se bucură de toată atenţia din partea stăpânilor. Locuiesc în căsuţe (cuburi) separate, special create pentru mărimea lor. În plus, beneficiază de o "garderobă" impresionantă, pe care o folosesc în funcţie de vremea de afară: haine matlasate, pelerine impermeabile căptuşite, haine de ocazie, haine din piele ecologică, şepcuţe şi multe altele.


Păr pretenţios

Întreţinerea blănii unui bichon maltez presupune multă străduinţă şi răbdare din partea stăpânului. Blana acestor câini este foarte lungă şi pretenţioasă, drept pentru care trebuie îngrijită zilnic. De aceea, în majoritatea timpului, bichonii au părul prins în bigudiuri dintr-o aşa-numită hârtie de mătase, pentru a evita deteriorarea lui. "Creşterea şi întreţinerea unui bichon maltez este o adevărată artă. Tot timpul trebuie să ai grijă să nu se murdărească părul, care nu se tunde niciodată. Ei au părul complet desfăcut doar când participă la competiţii", explică Anda Şerban. Care e mai mult decât convingătoare când vorbeşte de arta întreţinerii acestor câini. Nu de alta, dar e vorba de o pasiune cu adevărat puternică.


Discriminaţi la concursuri

Cea mai mare nemulţumire a soţilor Şerban este discriminarea, spun ei, care se practică la competiţiile canine, unde câinii de companie de talie mică sunt clar dezavantajaţi de arbitri. "Din păcate, mentalitatea balcanică a unor oameni este una depăşită. Tot timpul câştigă câinii de talie mare, pentru că au forţă, au priză la public, sunt impozanţi şi muşcă. Câinii mici sunt pur şi simplu excluşi din marea finală", spune Mihai Şerban, fără să-şi ascundă supărarea.

O altă faţă nevăzută a afacerilor cu patrupede din România sunt aşa-zisele "fabrici de câini". "Este incredibil ceea ce descoperi la unii crescători. Câinii sunt ţinut în mizerie prin grajduri şi prost întreţinuţi. Ceea ce contează este creşterea cât mai multor pui, pentru a obţine câştiguri imediate", adaugă Mihai.


Maltezi ciobăneşti

Motivul pentru care cei doi clujeni s-au hotărât să achiziţioneze un bichon maltez autentic din străinătate constă în faptul că exemplarele autohtone nu au toate caracteristicile rasei, în conformitate cu standardele internaţionale. "Am cumpărat câţiva pui din România, însă, când au crescut, am constatat că ei nu mai sunt, de fapt, autentici. Părul nu le-a mai cresut şi erau mult mai mari. Noi îi numim maltezi ciobăneşti", zâmbeşte Mihai Şerban.

"Primul bichon maltez l-am văzut acum zece ani, când m-am îndrăgostit pe loc de el, însă nu am ştiut exact din ce rasă provine. În fine, anul trecut ne-am hotărât să cumpărăm un exemplar valoros din Franţa, de la cea mai renumită crescătoare, îşi completează Anda soţul.

 

 

Mass Media Appearances | Home


© 2006-2007 Adiela